Стоките от първа необходимост имат най-голямо нарастване на цените, което говори,

...
Стоките от първа необходимост имат най-голямо нарастване на цените, което говори,
Коментари Харесай

Финансист: Стоките от първа необходимост имат най-голямо нарастване на цените

Стоките от първа необходимост имат най-голямо повишаване на цените, което приказва, че ще бъдат наранени най-бедните

" Можем да кажем, че тези 17.3% средна инфлация далеч не показва действителното повишаване на стоките. Цените на електрическата енергия са нараснали с сред 30-40%, на питателните артикули между 20-30%. Диспропорционално е повишаването в разнообразни направления ", каза пред Euronews Bulgaria Аркадий Шарков, финансист от Експертния клуб по стопанска система и политика.

" При някои артикули има инфлация, при други има задържане на цените. Не е единствено в България този проблем. Преди няколко дни излезе инфлацията за Европейски Съюз, за 27-те страни-членки, която е към 9.8%. Средната инфлация за Еврозоната пък е към 8.9% и е нещо, което вероятно ще се задълбочава до края на годината, изключително предвид на идващите студени есенни и зимни месеци. Зимата за България вероятно ще достигне до 20%, плюс-минус един % – за пръв път от 1997 година ", добави Шарков.

" Проблемът идва от понижените доставки на газ. Трябва да се готвим както за студена и скъпа зима, по този начин и за риск от евентуално повишение на безработицата, защото огромна част от фирмите няма да могат да си разрешат да си задържат чиновниците поради понижено произвеждане. В дълготраен проект упованията на МВФ, Световната банка и другите централни банки са за дълготрайна стагфлация, сходна на тази от 70-те години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР